FŐOLDAL TANTRA TAO ZEN
 "Én ezt az egyetlen tanítást adom neked: soha ne tégy a természeted ellen! Még ha a világ összes buddhája csóválja is a fejét, rájuk se hederíts! Semmi közük hozzád! Ők is csak azt tették, amit helyesnek éreztek, neked is azt kell tenned, amit te magad helyesnek érzel"


         Programjaink:

               *  Meditációk
               *  Beszélgetések
               *  Kirándulások„Amikor elkezded figyelni az elmédet, valami döbbenetes dolog történik: rájössz,  hogy te nem vagy azonos az elméddel. Ez az apró felismerés: "Én nem az elme vagyok" a kezdete az elmenélküliség állapotának. Ezzel a felismeréssel túlléptél a morajló, zsibongó, vibráló nyüzsgésen, a hangzavaron, az elmédben uralkodó totális káoszon, és átléptél a szív tökéletes csendjébe.
Ez az otthonod, az örökkévaló lényed. Itt találhatod a halhatatlanságod, az igazi létezésed.”  
     
 


ZENA ZEN egyfajta életmód és életszemlélet, amely nem sorolható a modern nyugati gondolkodás egyetlen kategóriájába sem. Nem vallás és nem filozófia, nem pszicholólia vagy másfajta tudomány.

A zen (avagy zen buddhizmus) a mahájána buddhizmust követő iskolák összefoglaló japán elnevezése. Eredetileg Indiában gyakorolták "dhjána"  néven, ami Kínában "csan" néven vált ismertté, majd innen terjedt tovább Koreába, Japánba, és Vietnamba. A zen kialakulására elegendő magyarázat a taoizmusés a konfucianizmus találkozása a mahajána buddhizmus főbb eszméivel.

A zenben különleges hangsúlyt kap a zazen néven ismert ülőmeditáció. A zazen csupán csöndes, kommentároktól mentes figyelése mindannak, ami itt és most történik. A koan (régi mesterek anekdótái alapján összeállított feladatsorozat) rendszerét mai formábjában Hakuin (1685-1768) mester építette fel és szervezte meg.

A zen leginkább talána művészi megnyilvánulásaiban "érhető tetten". A zen nem szimbolikus művészi formákat teremt, hanem kedvenc témái a természetes, kokrét, közönségesdolgok.

               "Nyugodtan ülni, nem tenni semmitt,
                 Jön a tavasz, a fű kinő magától."
                                                               /Zenrin/


Íme egy zen történet. Ez is abszurd, mint minden más zen mese… de ezeknek abszurdnak kell lenniük, mert csak úgy hasonlíthatnak az Élethez:

Hui-ko váltig kérlelte Bódhidharmát, hogy tanítsa őt, ám minduntalan visszautasításban volt része. Mégis tovább folytatta az ülő meditációt a barlang előtt, türelmesen várva a zuhogó hóban, hogy Bódhidharma végre megenyhüljön.

Végső kétségbeesésében levágta bal karját, és halálos eltökéltsége jeléül felmutatta Bódhidharmának. Bódhidharma erre megkérdezte Hui-kótól, mit kíván.

- Háborog a lelkem - mondta Hui-ko. - Kérlek, csillapítsd le!

- Tedd elém - felelte Bódhidharma és én lecsillapítom.

-De hát hol keressem a lelkem? - kérdezte Hui-ko. – Sehol nem találom!

- Na ugye! - vágta rá Bódhidharma. - Máris lecsillapítottam!

 Hui-ko ebben a pillanatban megvilágosodott,  vagy szatori élménye volt. Ez a párbeszéd tehát a jellegzetes zen oktatási módszer, a ven-ta (japánul mondo), azaz „kérdés-felelet", vagy elnagyolt kifejezéssel „zen anekdota” első példája.


„Éld az életet a maga teljességében, ne félj tőle. Ne légy gyáva, és ne akarj megszökni a hegyekbe vagy a kolostorokba.”


     FŐOLDAL  -   OSHO  -    TANTRA    -    TAO   -    ZEN  
debt consolidation credit report bankrupcy free credit reports interest rates debt consolidation loan loans interest rates mortage rates mortage calculator loan calculator free credit report